onsdag 18 februari 2009

what will become of the world?

Jag kan hålla med folkpartisten Birgitta Olsson i dagens utrikesdebatt om att det från vänstern och (detta har ju hon ingen aning om) även från min egen sida känns som politiskt korrekt att förhålla sig anti-Amerika. Det känns som ett naturligt utfall om man känner skräck för att bli styrd och manipulerad av intressen som man inte känner till eller vet något om.
Därför blir jag rädd när tidigare nämna folkpartist nämner att Amerika har räddat demokratin vid tre tillfällen, första och andra världskrigen men även under kalla kriget. När det finns indicier till att Amerika själva har skapat motsättningarna som gjort att de lagt sig i krigen.
Det är läskigt att ha en sådan stormakt någonstans överhuvud taget i världen. Skrämmande och mardrömsframkallande. Blev "räddningen för demokratin" något som Amerika själva bestämde, hur de ville ha det eller den faktiskt optimala lösningen för demokratin? Är det demokrati när en stormakt kan domdera hursom?

Jag hoppas liksom många, många andra runt om i världen att Barack Obama kommer att ge nytt förtroende för Amerika, som faktiskt skulle kunna uträtta stordåd, för just nu har jag inte mycket.


Lev väl
M

2 kommentarer:

hazukashii sa...

Jepp. "Det är läskigt att ha en sådan stormakt någonstans överhuvud taget i världen."

hazukashii sa...

Kan man säga att jag är en del av EU när jag själv inte aktivt röstat fram eller gett mitt stöd till det?
Det jag tycker är obehagligt med stormakterna så som USA och EU är att en liten skara männisor kan manipulera dem och göra saker som sker i egna intressen och syften och som folket inte får någon inblick eller röst i.

I USA är det folkvalda som styr landet, men hur USA:s valsystem ser ut bidrar till frågan. Jag är inte helt säker på att jag kan kalla det folkvalt. Sen är det också så att saker och ting sker på order av USA som inte bidrar till världens väl och ve.
Tycker du att det är demokrati att USA kan lägga in sitt veto mot saker som de själva inte tjänar på? Vem ger USA rätt att agera i egen vinning om inte de själva just för att de är Stormakten?
Förklara hur du menar med att det är demokrati tack.